Influencer Marketing Nedir? Nasıl Yapılır?

Influencer marketing sosyal medyanın gelişmesi ve insan hayatında büyük bir öneme sahip olması ile birlikte karşımıza çıkan bir kavramdır. Günümüzde yüksek takipçiye sahip olan sosyal medya kullanıcılarının influencer olarak adlandırıldığını ifade edebiliriz. Bu kapsamda influencer marketing de son derece popüler ve önemlidir. Şimdi gelin söz konusu pazarlama türünün özelliklerini detaylı bir şekilde inceleyelim. 

Influencer Marketing Özellikleri

Sosyal medya günlük hayatta ilişkiler, doğrudan söylemler, takas durumları, genel dikkat çeken konular ve çoğalan düşünceler üzerine yerleşmiş ve oturmuştur. Günümüzde sosyal medya idarecilerden çalışanlara kadar büyük bir topluluğun çeşitli fikir alışverişlerini gerçekleştirdiği bir alanı kapsamaktadır. Bu bağlamda influencer marketing özelliklerini aşağıdaki gibi ifade etmek mümkündür. 

•          Katılım Özelliği: Sosyal medyada bireyler medyanın etkili tüketicisi ve üreticisi olarak bilinir. Bu nedenle sosyal medya bireylerin geri dönüş gerçekleştirmesini ve iki yönlü iletişim kurulmasını sağlamaktadır.

  • Topluluk Özelliği: Sosyal medya belirli bir içerik ya da insanlar üzerinden grupların birleşmesini sağlar. Ayrıca aktif bir şekilde iletişim kurulmasına olanak tanır. 

•          Açıklık Özelliği: Sosyal medya konulara ulaşma ve tüketme konusunda pek çok sorunu ortadan kaldırmaktadır. Kullanımı oldukça belirgin ve basit olan sosyal medya net ve açık bir mecradır. 

•         Karşılıklı Konuşma Özelliği: Geleneksel medyanın tek taraflı iletişim sağlaması ve klasik toplum iletişim kanallarının geri dönüşümünün güçlük çekmesi ile sosyal medya interaktif bir mecra olarak önem kazanmaktadır. 

•         Bağlantısallık: Kullanıcı basitliği, farklı sayfalara ve kaynaklara bağlantılı link verme özelliği ile ön plandadır. 

Infleuncer Marketing Önemi

Günümüzde sosyal medya, işletme idarecilerinden çeşitli danışmanlara, sosyal medya fenomenlerinden reklamcılara kadar uzanır. Blog yazarlarından basın mensuplarına kadar pek çok kişinin fikir alışverişi yaptığı bir ortamdır. Bu nedenle bu platformlarda ki influencerler da tüketici davranışlarını doğrudan etkilemektedir. Sosyal medya katılımcıların tecrübeleri ve fikirleri üzerine kuruludur. Bu da çeşitli ortak noktaları ve doğal konuşma ortamları sağlayan platformlar olarak değerlendirilmesini sağlar. Katılımcıların ve paylaşımcıların ortak bir paydada bütünleşerek daha iyi bir seçim yapabilmesi söz konusudur. Bu da sosyal medyanın ve etkileyici pazarlamanın önemli özelliklerindendir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir